Kategoriler
DApp

Merkezi Olmayan Uygulama – Decentralized Application (“DApp”) Nedir?

Merhaba,

DApp, İngilizce Decentralized Application’ın kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçe’ye merkezi olmayan uygulama olarak çevrilebilecek olan DApp, dağıtılmış bir bilgi işlem sisteminde çalışan bilgisayar uygulaması olarak tanımlanabilir. DApp’ler, DApp’lerin sıklıkla akıllı sözleşmeler olarak da adlandırıldığı Ethereum, Tron, EOS blokzincirleri gibi dağıtık defter teknolojileri tarafından popüler hale getirilmiştir. Bunlara kısaca, blokzinciri üzerinde koşan uygulamalar da denebilir.

En popüler DApp örneklerinden birisi NFT’leri anlattığımız yazımızda da bahsedilen CryptoKitties idi. Ancak DApp’ler bununla sınırlı değildir. Örneğin, merkezi olmayan borsalar (Decentralized Exchanges-DEX’s) da birer DApp örneğidir. Nitekim yazının yayımı tarihi itibari ile bir DEX olan Uniswap 24 saatlik hacim sıralamasında DApp’ler arasında ilk sıradadır. Yine Compound gibi merkezi olmayan finans (Decentralized Finance-DeFi) uygulamaları da DApp olarak adlandırılmaktadır. NFT (NFT ile ilgili yazımız için bkz.) üretilmesine yarayan CryptoKitties, SuperRare, MakersPlace, Avastars gibi uygulamalar da bu listenin bir parçasıdır. DApp’lerin hacimleri, işlem ve kullanıcı sayıları gibi farklı istatistikler DAppRadar, State of the DApps, DApp.com gibi farklı kaynaklardan takip edilebilir.

İlerleyen azılarımızda belli başlı DApp’leri sizin için incelemeyi amaçlıyoruz. Sizlerin de kullandığı ya da kullanmak istediği DApp’ler var ise incelemekten memnuniyet duyarız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir